Startsein voor de herontwikkeling van de Van Gendthallen.

nieuws

Op Oostenburg in Amsterdam, niet al te ver van ons kantoor, bevinden zich de Van Gendthallen. Na jaren van leegstand is door eigenaar Eduard Zanen aan Braaksma & Roos Architectenbureau, PEAK Development en de overige leden van het ontwerpteam het startsein gegeven voor de restauratie en herbestemming van dit rijksmonument.

Het complex van maar liefst 13.000 m2 is oorspronkelijk ontworpen door architect A.L. van Gendt en gebouwd tussen 1897 en 1905. Bijna 100 jaar stonden de hallen ten dienste van de machine-industrie. Er werden locomotieven gebouwd, scheepsschroeven gegoten en dieselmotoren gemaakt. Daarna verloor het zijn industriële functie.

Nu worden de Van Gendthallen herontwikkeld tot een multifunctioneel complex. Er komt ruimte voor ondernemers, kunstenaars, technologische start-ups, horeca, wonen en detailhandel. De oude spoorlijn die de verschillende hallen met elkaar verbond, krijgt opnieuw een verbindende betekenis in de vorm van een straat die de hallen doorkruist. Zo krijgt het complex een directe aansluiting op de wijk. Dit sluit aan op de transformatie van het rauwe fabrieksterrein op Oostenburg tot levendige nieuwe stadswijk.

Ook is het is de ambitie om van de Van Gendthallen een energieneutraal complex te maken. Zo wordt het daklandschap ingezet als opwekker van energie. Tevens worden de in het verleden verwijderde stoomkappen hersteld. Hiermee zal de ventilatie op een natuurlijke wijze worden geregeld en zal tegelijkertijd het iconische profiel van de hallen worden hersteld.

De herontwikkeling van het complex zal een voorbeeldproject worden van een innovatieve manier van restaureren en renoveren en zal een belangrijke bijdrage gaan leveren in het waarmaken van de duurzaamheidsambitie van Amsterdam.

De vernieuwde Van Gendthallen zullen naar verwachting eind 2022 hun deuren openen.

Copyright © 2024 Ingenieursburo Linssen B.V.