Het meest duurzame gemeentehuis van Nederland

nieuws

De gemeente Hardenberg wilde het meest duurzame gemeentehuis van Nederland en met een GPR-score van 8,6 is dat gelukt. Het nieuwe gemeentehuis met een totale oppervlakte van bijna 10.000 m2 is nagenoeg energieneutraal.

Met het markante ontwerp fungeert het gebouw als een herkenningspunt voor de omgeving, maar door de compacte vorm levert het ook een aanzienlijke energiebesparing op. Volgens wethouder Douwe Prinsse is het ontwerp goed voor een besparing van 20 procent op materiaal en nog eens 20 procent op energieverbruik.

Tot de duurzame maatregelen behoren onder andere bekende technieken als CO2-gestuurde ventilatie, betonkernactivering en warmte- en koudeopslag. Een nieuwe techniek is de toepassing van genius-lamellen. Genius-lamellen reflecteren zonlicht wanneer de zon hoog staat en verhinderen dat een ruimte te veel opwarmt, ook als de lamellen maar half geopend zijn. Dit scheelt koelenergie in de zomer en kunstlicht in de winter.

Een andere maatregel is het sedumdak dat water opvangt. Dat water wordt vervolgens gebruikt om uitdroging van het parkeerdek te voorkomen. In de parkeergarage wordt de warmte uit de ventilatiekanalen gebruikt om bevriezing van het parkeerdek tegen te gaan.

Copyright © 2024 Ingenieursburo Linssen B.V.